Griekenland heeft een schuld van 450 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afgelost.

Dat werd donderdag bekendgemaakt door de Griekse centrale bank. De financiële markten reageerden opgelucht dat het land de deadline heeft gehaald, maar keken tegelijkertijd naar betalingsverplichtingen in de komende weken.

Griekenland heeft aangegeven dat het geld aan het eind van deze maand op is. In de tussenliggende weken moet nog ruim 3,7 miljard euro worden betaald, deels aan het IMF en andere crediteuren maar ook aan pensioenen en salarissen.

Minister van Financiën Yanis Varoufakis zei donderdag in Parijs dat de eurozone een ,,asymmetrische monetaire unie” is en dat de stappen die de EU heeft gezet om daar verandering in aan te brengen ,,onbevredigend” zijn.

Griekse economie

De Grieken leverden vorige week woensdag een nieuwe lijst met voorstellen voor economische hervormingen in bij de andere eurolanden. Daarmee hoopt de regering ruim 7 miljard euro noodsteun veilig te stellen. Met die steun moet een bankroet van de Griekse staat worden voorkomen.

Donderdag werden er ook cijfers over de Griekse economie bekendgemaakt. De industriële productie van het land steeg in februari onverwacht met 1,9 procent op jaarbasis, waar economen in doorsnee rekenden op een daling van 2,1 procent. Uit een ander rapport bleek dat de werkloosheid licht is afgenomen, van 25,9 procent in december naar 25,7 procent in januari.

De inflatie bleef echter steken op min 1,9 procent in maart, gelijk aan het niveau een jaar eerder. Griekenland kampt als sinds maart 2013 met deflatie, een aanhoudende periode van prijsdalingen

Geen Russische hulp voor Griekenland

Woensdag was de Griekse Premier Alexis Tsipras op bezoek in Rusland, maar dat leverde weinig concreets op.

Tsipras heeft Rusland niet om economische hulp gevraagd tijdens het gesprek dat hij woensdag met president Vladimir Poetin had. Wel kan Rusland mogelijk kredieten uittrekken voor enkele gezamenlijke projecten met Griekenland in de toekomt, deelde Poetin mee na afloop van de ontmoeting.

Volgens Poetin zal Griekenland de kredieten terugbetalen met de winst die in de projecten wordt gemaakt. De Russische president gaf geen bijzonderheden, maar zei wel dat hij gedetailleerd daarover met Tsipras heeft gesproken. Rusland heeft volgens de president ook belangstelling voor bedrijven die de Griekse regering onder druk van de andere landen van de eurogroep gaat privatiseren.

Er was op gespeculeerd dat de Griekse premier Rusland om financiële steun zou vragen, maar een Griekse ambtenaar had vooraf al gezegd dat daarvan geen sprake zou zijn. ,,Wij willen onze schuldenproblematiek en financiële problemen oplossen binnen het raamwerk van de eurozone'', zei hij.

Tsipras kreeg een warm welkom in Moskou. Poetin prees de ,,gemeenschappelijke spirituele banden'' van Russen en Grieken. In beide landen behoren de meeste mensen tot een orthodoxe kerk. Tsipras op zijn beurt zei dat hij nieuwe betrekkingen wil ,,ten bate van onze beide volkeren''.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl